JCI Nedir?
Kâr amacı gütmeyen uluslararası en büyük sivil toplum kuruluÅŸlarından olan Junior Chamber International (JCI) Genç Liderler ve GiriÅŸimciler DerneÄŸi, 1915 yılında kurulmuÅŸ olan ve 18-40 yaÅŸ üyelerden oluÅŸan, 128 ülkede 5.000’inin üzerinde ÅŸubesi ve 200.000'i aÅŸkın üyesiyle, topluma pozitif katkı saÄŸlayan aktif genç liderlerin oluÅŸturduÄŸu en büyük küresel baÄŸlantı ağı platformudur. JCI logosu, BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin logosunu içerisinde barındırmaktadır.
​
Yaparak öÄŸrenme ilkesini benimseyen JCI’da her görev bir defa ve bir yıl boyunca yapılabilmektedir.
​
2020 JCI Dünya BaÅŸkanı İtai Manyere (Zimbabwe) ve Genel Sekreteri Kevin Hin’dir (Monako).
​
-
BirleÅŸmiÅŸ Milletler bünyesinde, özel danışman statüsünde yer alan ilk sivil toplum kuruluÅŸudur.
-
Logosunda yer alan kalkan sembolü “koruyan ve savunan kiÅŸi”yi temsil etmekle birlikte BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin logosunda kullanılan sembolün aynısıdır. JCI, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in bu logonun kullanımı için izin verdiÄŸi tek sivil toplum örgütüdür.
-
Milletler Arası Ticaret Odası (ICC), BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası İktisadi ve Ticari Bilimler ÖÄŸrencileri BirliÄŸi (AIESEC), Pan-Amerikan SaÄŸlık Örgütü (PAHO), Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO), BM EÄŸitim, SaÄŸlık ve Kültür Örgütü (UNESCO), Avrupa ÖÄŸrencileri Forumu (AEGEE) ile iÅŸ birliÄŸi içerisindedir.
KuruluÅŸu ve GeliÅŸimi
JCI Vizyonu
Genç, aktif yurttaÅŸların, öncü küresel ağı olmak.
​
JCI Misyonu
Gençlerin yetiÅŸmesi için fırsatlar sunarak toplumun pozitif geliÅŸimine katkı saÄŸlamak.
JCI Tarihçesi
Genç Liderler ve GiriÅŸimciler (JCI) DerneÄŸi -Junior Chamber International; “Aktif vatandaÅŸlar için önde gelen küresel aÄŸ olmak” vizyonuna ulaÅŸmak ve “Gençlerin yetiÅŸmesi için fırsatlar sunarak, toplumun pozitif geliÅŸimine katkı saÄŸlamak” misyonunu gerçekleÅŸtirmek için 1915 yılında, Amerika'nın St. Louis kentinde kurulmuÅŸ ve BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin logosunu bünyesinde barındıran uluslararası bir sivil toplum kuruluÅŸudur.
18-40 yaÅŸ arasındaki genç aktif vatandaÅŸların oluÅŸturduÄŸu kâr amacı gütmeyen bu uluslararası sivil toplum kuruluÅŸu bugün, dünya üzerinde 105 yılı aÅŸmış köklü bir geçmiÅŸe sahiptir.
​
Junior Chamber International (JCI) organizasyonu 2020 yılı itibariyle dünyanın 128 ülkesinde 5.000'den fazla ÅŸubesi ve 200.000'e yaklaÅŸan üye sayısı ile dünyanın en büyük sivil toplum kuruluÅŸlarından biridir.
JCI’ın baÅŸlangıcı 1910’lara, ABD’deki Missouri Eyaletinin St. Louis kentine kadar gitmektedir Henry Giessenbier adlı bir genç, arkadaÅŸları ile birlikte, dans figürlerini ve stilleri korumayı amaçlayan Herculaneum Dans Kulübünü kurmuÅŸlardır. BeÅŸ yıl sonra 1915’te bu dans kulübü üyeleri Giessenbier ve 32 arkadaşı kentsel ve toplumsal konularla daha fazla ilgilenmeleri gerektiÄŸine inanarak İlerici Genç YurttaÅŸlar DerneÄŸi’ni (Young Men’s Progressive Civic Association-YMPCA) kurmuÅŸlardır.
​
Bu organizasyon, beÅŸ aydan kısa bir zamanda 750 üyeli bir derneÄŸe dönüÅŸerek aktif sivil toplum giriÅŸimi haline gelmiÅŸ ve daha ileriki yıllarda ise Genç Ticaret Odası (Junior Chamber of Commerce) adı altında faaliyet göstermeye baÅŸlamıştır. Uluslararası yayılımı da birçok ülkede bu çatı altında gerçekleÅŸmiÅŸtir.
​
JCI, tüm dünyada Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa olmak üzere 4 ana bölgede hizmet vermektedir. Türkiye, Avrupa bölgesi içinde yer almaktadır. Ulusal ülke organizasyonları doÄŸrudan JCI’a baÄŸlıdır. Yerel ÅŸube organizasyonları ise ÅŸehirlerde kurulmakta ve ulusal organizasyonlara baÄŸlı olarak çalışmalarını sürdürmektedirler.
​
Uluslararası bir federasyon yapısına sahip olan JCI’ın bir milliyeti yoktur. Genel Merkezi ABD’de St. Louis’de faaliyet göstermekle beraber, merkezi yönlendirmeden ziyade derneÄŸimizde yerel ÅŸube yönetimi (Local Organization Management – LOM) esastır. Her ÅŸube, genel çizilmiÅŸ misyon ve vizyon doÄŸrultusunda faaliyetlerinde inisiyatif sahibidir. Ülke yönetimi (National Organization Management – NOM) ise ulusal koordinasyonu saÄŸlamak ve iletiÅŸimi artırmak amaçlı faaliyet gösterir. JCI Genel Merkezi (Headquarter – HQ) ise uluslararası faaliyetlerin koordinasyonunu saÄŸlamaktadır.